studiedag-26-02-2019

Interlevensbeschouwelijke Wandeling door Gent met de App “Alltogether”

i.s.m. Nascholingsinstituut Levensbeschouwelijke Vakken – en – Lerarenopleiding HoGent

Opzet van de studiedag…

Helmut De Nutte ontwikkelde deze app voor een masterproef onderwijskunde en nu is ie klaar om te testen in het werkveld. Deze studiedag heeft verschillende doelen:

 •  Leraars levensbeschouwelijke vakken in het Gentse en studenten  gaan met de app op wandel. Met hun aanbevelingen wordt het leerprogramma verfijnd voor de eerste graad secundair. Gent heeft een primeur: later ontwikkelen we zulk programma voor andere centrumsteden. Het Nascholingsinstituut zet de ILC op de kaart!
 •  Leraars en studenten in de lerarenopleiding van verschillende LB ontmoeten elkaar.  Wandelen en lunchen – en uitzonderlijk ook de smartphones – zijn de aanzet voor dialoog!
 •  De app vindt zijn weg om ermee in de Gentse scholen aan de slag te gaan!

Wat is de app ‘Alltogether’?

‘Alltogether Knowledge and Dialogue’ is een mobiele game die de reële leeromgeving versterkt met ict. De tool is ontworpen voor de derde graad van het basisonderwijs en/of de eerste graad secundair. De leerlingen gebruiken een android smartphone of tablet en de app leidt hen langs zeven Gentse plekken met betekenis voor elke erkende levensbeschouwing. De smartphone geeft instructies bij de locaties met video’s, tekst, qr-codes en audioboodschappen. Andere taken horen bij de gesprekken met vertegenwoordigers van levensbeschouwingen of dagen de deelnemers uit om antwoorden te vinden in de beleving van de stadswandeling zelf.  De deelnemers beantwoorden vragen en opdrachten met spraak, foto’s, aanklikken van het juiste antwoord, tekst en video-opnames. Al deze informatie wordt  bewaard in de game. Naast het kennisluik  wordt de interlevensbeschouwelijke dialoog op gang gebracht: met een  chatfunctie in de game  kunnen leerlingen vanuit de eigen levensbeschouwelijke ideeën en standpunten met elkaar in dialoog treden. De leraars LBV treden op als moderators.

Programma
8u30: Onthaal met warme drank en koek in  de lerarenopleiding van HoGent (Ledeganckstraat 8, 9000 Gent).9u00-10u15: Toelichting door Helmut De Nutte, ontwerper van de app “Alltogether knowledge and dialogue”. Ondersteuning voor wie de software niet kon installeren met de handleiding.

10u00-12u30: Eerste parcours van de interlevensbeschouwelijke wandeling a.d.v. de applicatie op Smartphone.

13u00-14u15: Lunch & Interlevensbeschouwelijke tafelgesprekken in sociaal restaurant Parnassus
(keuze tussen 2 lunchmenu’s, waarvan 1 vegetarische)

14u00-17u30: tweede deel van het parcours.

We wandelen in kleinere groepen waarin de verschillende LB gemengd worden. Een precieze planing i.f.v. van de openingstijden van de moskee, het Geuzenhuis, de orthodoxe en de Anglikaanse kerk wordt ’s ochtends meegegeven.

Wie wandelt mee?

Het aantal deelnemers is beperkt tot 60. Doelpubliek zijn leraars LBV in de eerste graad secundair onderwijs in Gentse scholen en studenten in de lerarenopleidingen LBV. We streven naar een mix tussen de verschillende levensbeschouwingen.

Wat kost de studiedag?

Studenten: 10 €                   Leraars: 25 €

Ontbijt en lunch inbegrepen. Leraars kunnen, in overleg met hun directie, het inschrijvingsgeld verhalen op het nascholingsbudget van de school.

Hoe schrijf ik in?

Via deze link 

Wat hebben we nodig tijdens de uitstap?

 • Android-apparaat waarop de software reeds is geïnstalleerd (Arlearn downloaden in playstore en vervolgens de game ‘all-together’ installeren door middel van QR-code of uitnodiging)
 • Internetverbinding enkel nodig voor de chatfunctie, de meeste boodschappen kunnen offline worden opgehaald à 3G/4G of gebruik maken van de hotspots in Gent (gebruikersnaam en wachtwoord van Mijn Telenet of Proximus meebrengen)
 • Het gebruiken van de applicatie vergt redelijk veel batterij, eventueel een powerbank (externe batterij) en oplaadkabel meebrengen
 • Bundel met QR-codes en informatie over de applicatie
 • Flesjes water voor tijdens de leerroute
 • Goede stap- en/of sportschoenen
 • Bij slechte weersvoorspelling: regenjas en paraplu meebrengen
 • Potlood, balpen, gom,…
 • 1 euro zakgeld voor eventueel toiletbezoek waartoe geen gratis toegang is